Postauksella tarkoitan tässä yhteydessä keskustelunavauksia LinkedIn:ssä.
LinkedInissä on sallittua ja mielestäni erittäin toivottavaa tehdä avauksia eri aihealueista. Rohkeatkin avaukset ovat suotavia, sillä niiden avulla voit auttaa jotakuta toista ihmistä tai avata keskustelun, joka ruokkii yhteisöllisyyttä ja uusia innovaatioita tai vaikkapa yhyttää ideoita ja oikeita ihmisiä keskenään.
Itse esimerkiksi arkailin ihan turhaan postata LinkedIniin edellistä blogitekstiäni otsikolla LinkedIn – näin rakennat henkilöbrändiä. Arkailin, koska ajattelen LinkedIn-kuplani olevani niin pro sen käytössä, että on noloa jakaa (saati blogata) aiheesta. Sain kuitenkin postaukseeni mukavia kommentteja ja useammankin yksityisviestin siitä, miten bloggaukseni tuli tarpeeseen ja hyödyksi!

Mistä kannattaa postata LinkedIniin?
Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa, että on hyvä tiedostaa, että aina on olemassa ihmisiä, jotka ovat sinua pidemmällä. Mutta tärkeämpää on muistaa, että on myös niitä, jotka eivät ole ja joille voit olla avuksi. Et voi koskaan miellyttää kaikkia, mutta vähäpätöiseltäkin tuntuva asia voi osoittautua lopulta tärkeäksi jollekulle.
Tuo siis keskustelunavauksissa esille osaamistasi, kokemuksiasi, oivalluksiasi, mielenkiinnon kohteitasi sekä ajankohtaisia asioita, joihin ihmisten on aina helppo tarttua.
Ihmiset rakastavat sitä, että he saavat mahdollisuuden oppia uutta – vieläpä ilmaiseksi! Voisitko tehdä vaikkapa artikkelisarjan jostain osaamisesi alueesta?
Se, että jaat substanssiosaamistasi ilmaiseksi, ei ole sinulta pois – päinvastoin! Tämä pätee siis ihan kaikkiin sosiaalisen median kanaviin. Kun kiinnität huomion ja vakuutat, todennäköisesti tulet mieleen, kun joku kaipaa apua, haluaa rekrytoida tai hänellä on tarvetta ostaa palveluita.
Jos et lainkaan tiedä, mistä sinun kannattaisi postata, niin voit lähestyä asiaa pohtimalla, mitä mahdollisesti voisit tavoitella LinkedInin kautta. Voisitko esimerkiksi edistää LinkedIn verkostojesi kautta työllistymistä, uuden työpaikan löytymistä, verkostosi kasvattamista, uuden innostuksen löytämistä, asiakkaiden saamista, uuden tuotteen/palvelun lanseeraamista tai vaikka ihan vain rakentaa ammatillista henkilöbrändiäsi?
Omaa osaamista kannattaa tuoda esille, mutta samalla kannattaa varoa olemasta liian omanapainen. Se oma yleisö kannattaa aina muistaa: mikä sitä kiinnostaa ja miten se voisi kiinnostua asiasta, jolle haluat huomiota. He eivät välttämättä ole kiinnostuneita juuri sinusta, vaan siitä, mitä edustat ja miten voit olla heille hyödyksi.
Yleisöllä tarkoitan sitä verkostoa, joka sinulle LinkedInissä on muodostunut – tai potentiaalista tulevaisuuden verkostoasi.
Todennäköisesti verkostosi ei koostu satunnaisista eri alojen ihmisistä, vaan olet verkostoitunut oman alasi tai tiettyjen alojen edustajien kanssa. Kohdeyleisö ei välttämättä siis edes kuulu vielä verkostoosi, mutta postauksesi jälkeen se voi löytää sinut – ja sinä sen.
Puhu muustakin kuin itsestäsi. Reilusti alle puolet sisällöistä kannattaa liittyä sinuun itseesi.
Kun jaat muiden tuottamia artikkeleita, uutisia tai blogeja, kohdeyleisön huomioiminen kannattaa muistaa saatesanoissasi. Jos yleisösi on pääasiassa insinööreja, he tarttuvat varmasti käytännönläheiseen ja loogisuutta kutkuttavaan näkökulmaan, kun taas Life Coachit ja muut valmentajat saattavat kiinnostua psykologisesta tai sosiokulttuurisesta näkökulmasta.
Millainen on hyvä postaus?
Tee rohkeasti avauksia sinua kiinnostavista aiheista! Herätä kiinnostus otsikolla, äänensävyllä ja näkökulmalla. Joskus kevyesti provosoiva otsikko, kuva tai aloitus vangitsee huomion tehokkaasti. Itse asiaan kuitenkin kannattaa aina mennä hyvin nopeasti.
Visuaalisuuden merkitystä ei voi olla korostamatta. Visuaalisuus on muutakin kuin kuvia ja värejä, vaikka toki näiden avulla voi helposti herättää huomion ja luoda mielikuvia.
Myös tekstin rakenne vaikuttaa visuaalisuuteen. Onko teksti helposti hahmotettavaa ja selkeää silmäiltäessä? Jäsennelty teksti väliotsikoilla on eri tavalla hahmotettavaa kuin yhteen pötköön kirjoitettu vuodatus. Löytääkö nopeasti silmäilemällä sisällön ydinkohdat, jotta lukija voi arvioida käyttääkö aikaansa tekstin lukemiseen vai ei?
Selkeys tarkoittaa myös sitä, että postauksen pointti ylipäätään käy ilmi. Kannattaa siis tiivistää, selkeyttää ja jäsentää tekstiä ennen kuin sen julkaisee. Suosittelen pyytämään tekstin kanssa apua rohkeasti tuttavalta tai kollegalta. Moni sparrailee tekstejä ihan mielellään ja ulkopuolinen lukija huomaa helposti, miten tekstiä voisi parantaa tai jos siinä joku tökkii.
Vaikka kirjoittaisitkin omista näkemyksistä, oivalluksista tai mielipiteistä, mieti, miten voisit lisätä viestisi vakuuttavuutta. Löytyykö näkemyksesi taustalle faktaa tai kokemustietoa? Miten perustelet ajatuksesi? Jos haluat rakentaa asiantuntijuuteen pohjaavaa henkilöbrändiä, tunne luotettavuudesta on tärkeää.
Hyvä postaus on myös sellainen, että se herättää halun reagoida. Älä silti sorru klikkihuoraamiseen tai masennu, vaikka jokaiseen postaukseesi ei reagoida. Jos joku haluaa tutustua sinuun, hän etsii tuottamiasi sisältöjä ja näin ne tuottavat tulosta ajan myötä. Postauksesi voi löytyä myös (myöhemminkin) jos käytät siinä aihetunnisteita. Esimerkki aihetunnisteiden käytöstä näkyy alempaa löytyvästä kuvasta LinkedIn postauksestani (#linkedin #asiantuntija #henkilöbrändi #some).

Hyvän postauksen runko
Kuten yllä totesin, ei kannata lannistua, vaikka postauksiisi ei reagoida. Reagointi on kiinni monista itsestäsi riippumattomista asioista; ajankohdasta, ajankohtaisuudesta, säätilasta tai vaikkapa siitä, kuka sattuu reagoimaan postaukseesi.
Jos joku hyvin verkostoitunut, aktiivinen ja suosittu tyyppi reagoi postaukseesi, se todennäköisesti nousee näkyviin hänen seuraajilleen. Voit saada siis omaa yleisöäsi huomattavasti laajemman näkyvyyden sisällöillesi seikalla, johon et voinut etukäteen vaikuttaa.
Itse esimerkiksi sain monta uutta ja mielenkiintoista kontaktia edelliseen blogitekstiin liittyvän LinkedIn postauksen jälkeen, kun se oli noussut näkyviin verkostoni ulkopuolisille henkilöille. En ollut törmännyt heihin aikaisemmin, mutta nyt näiden henkilöiden mielenkiintoiset sisällöt eivät enää mene minulta ohitse – toivon, että sama fiilis tuli uusille kontakteilleni.

Pidän tätä onnistuneena postauksena, sillä tavoitteeni saada palautetta ja blogille muutama lukija täyttyi. Tavoitteena on myös verkostoitua luovan alan yrittäjien ja sisällöntuottajien kanssa. LinkedIn verkostoni on vain 380 henkilön suuruinen, mutta tällä postauksella on huomattavasti tätä enemmän yleisöä.
Hyvällä postauksella on siis parempi mahdollisuus saada näkyvyyttä ja reaktioita, kuin puskista ammutulla tajunnanvirralla. Pääset lähemmäksi maalia, kun mietit ensin mitä haluat sanoa, mitä haluat sillä saavuttaa, kenelle haluat viestin kohdistaa ja miten viesti kannattaa yleisöllesi tuoda esille.
Hyvän postauksen runko lyhyesti
Kiinnostusta herättävä otsikko, avaus ja mahdollinen aloituskuva
Mene asiaan nopeasti: esittele jutun pihvi tekstin alussa kiinnostavalla tavalla
Esittele asiaan liittyvät faktat, lähdetiedot ja taustat lyhyesti, voit ihan hyvin myös liittää tekstin loppuun linkkejä lähteisiin tai vaikkapa nettisivuillesi
Aktivoi lopussa lukijaa kommentoimaan, jakamaan tai klikkaamaan linkkejä nettisivuillesi
Voit toki myös kirjoittaa tajunnanvirtaa, mutta silti kannattaa aina ennen julkaisua editoida ja selkeyttää tekstiä.
Ja pitää huoli siitä, että se pointti tulee selväksi.