Edistyneen typografian kurssilla tehtävänä oli Aapinen. Alunperin minulla oli kaksi aihetta, jotka kiinnostivat: kundaliinijoogan aakkoset ja innostajan aakkoset. Päädyin innostajan aakkosiin, koska oletan, ettei sellaista ole aikaisemmin tehty.
Toisaalta innostamiseen liittyvä sanasto ja ajatukset ovat ajoittain tuntuneet itsestäni hieman haastavilta ymmärtää, joten ajattelin että tälläiselle teokselle voisi oikeasti olla tarvetta.
Tällä kertaa teen postauksen, jossa esittelen hieman prosessin kehittymistä. Aapiseni visioitui heti alkuun mieleeni digitaalisena korttipakkana. Tein kurssin lopputyön ePub-muotoon. Muut kurssilla tekivät joko julisteen tai painotuotteen.
Aakkosten idea ja typografiset valinnat
Tiesin heti, että haluan tehdä kukkaisakkoset ja hyödyntäisin niissä aikaisemmin ottamiani valokuvia. Tein projektissa ihan ensimmäiseksi aakkoset Photoshopilla.
Kirjaintyypeistä kävin aika paljon keskustelua opettajan Christoffer Lekan kanssa ja hän haastoikin minua prosessin aikana melkoisesti. Haastaminen tuntui hyvältä, koska oppimassa minä olenkin! Kurssin päämäärä oli typografian ymmärryksen syventäminen ja kirjaintyyppien valinta käyttötarkoituksen mukaan ja tietenkin niiden kautta ilmaiseminen.
Keskustelut Lekan kanssa olivat todella avartavia. Vaikka meillä Lekan kanssa oli paljon näkemyseroja tiettyjen visuaalisten valintojen kanssa, hän kunnioitti valintojeni perusteluita ja minä vastaavasti otin neuvoista vaarin hänen vankkumattoman ammattitaitonsa edessä.
Koen olevani typografian parissa vielä keltanokka, koska en ennen näitä opintoja ole aiheeseen perehtynyt.
Päädyin aakkosten ja korttipakan visuaalisessa ilmeessä kevyisiin väreihin ja kukkateemaan, koska ihmisen kasvu ja kukoistus on sosiokulttuurisen innostamisen ytimessä.
Halusin typografialla ja visuaalisuudella johdattaa ajatuksia nimenomaan kasvuun ja kukoistukseen, sekä ”henkiseen kohoamiseen”. Sosiokulttuurisen innostamisen päämääränä on niin yksilön kuin yhteisönkin henkisen kapasiteetin vahvistuminen, kohoaminen ja kukoistus.
Toisaalta asiasisältö korteissa on raskasta ja osin vaikeaselkoistakin, joten koin myös siksi tarvetta keventää teemaa värien ja kuvaston avulla.
Koska korttipakkani olisi digitaalisessa muodossa ja tekstit itsessään hieman vaikeaselkoisia, jouduin pohtimaan tarkoin mitä kirjaintyyppiä käyttäisin leipätekstiosuuksissa. Päädyin monen kokeilun jälkeen Gill Sansiin, vaikka en siitä henkilökohtaisesti itse pidäkään. Se on kuitenkin mielestäni tässä projektissa hyvinkin käyttökelpoinen, koska sen ohuemmat leikkaukset on erittäin hyvin luettavia.
Otsikkotekstiin alunperin halusin jonkin scriptin, mutta myös otsikkosanojen pituudet vaihtelivat paljon ja scriptin käyttäminen ei lopulta näyttänyt lainkaan hyvältä. Päädyin jämäkkään Abrin Fatfaceen, koska se toi myös dynaamisuutta ja sopivaa vaihtelua ilmeeseen.
Leka ei ehkä ihan täysin lämmennyt kukkateemalleni, mutta ymmärsi idean perusteltuani sen ja pidinkin kukkasista kiinni.
Työyhteisöinnostajan aakkosten sisältö
Olen jonkin verran perehtynyt sosiokulttuuriseen innostamiseen, mutta en ole sen alan asiantuntija.
Korttien asiasisältö on peräisin ystävältäni ja yhteistyökumppaniltani Anita Mäntynen-Hakemilta, joka on työyhteisöinnostamisen kehittäjä ja pitkän alan innostamisen asiantuntija ja kouluttaja.
Osa teksteistä on peräisin Anitan opinnäytetyöstä ja osan hän kirjoitti minulle erikseen juuri aakkosteemaa ajatellen.
Olen itse muotoillut tekstit akateemisesta tekstistä helpommin luettavaan ja ymmärrettävään muotoon, koska Työyhteisöinnostajan aakkoset -korttipakan ajatuksena on nimenomaan avata sosiokulttuurisen innostamisen termistöä henkilöille, jotka ovat vasta perehtymässä aiheeseen.
Tekstien yksinkertaistaminen aukaisi itsellenikin monta aikaisemmin haastavaa termiä ja asiaa!
B niinkuin Buber – esimerkkikortin kehityksen kaarta
Korttien lopullinen muoto
Korttien lopullisessa muotoilussa oli aika paljon haasteita. Kirjassa aakkosen olisi voinut laittaa vasemmalle sivulle ja itse tekstin oikealle. Korttipakassa ne oli saatava jollain tapaa nätisti samalle sivulle. Haasteita tuotti myös erityisesti tekstien rakenne ja alkuperäisten tekstien pituuden vaihtelu.
Jouduin tekemään visuaalisuuden suhteen kompromisseja, jotta mitään oleellista ei tekstiosuudesta jäisi pois, mutta että samalla myös konsepti pysyi suunnilleen staattisena. Osasta korteista jouduin typistämään tekstiä hieman liikaa, mutta yritin rajauksessa pitää mielessä sen, mikä on oleellisinta. Nämä ovat asioita, joita ihan tosielämän töissä varmasti joutuu myös kohtaamaan, joten tämä oli hyvä harjoitus! Toki tällä kertaa olin itse sekä copywriter että visuaalinen suunnittelija, jolloin keskustelin ihan keskenäni ongelmista.
Haasteita tuotti myös tekstin rakenne; lauserakenteet, numerot, vaikeat sanat, lainaukset keskellä tekstiä ja yleisen ymmärrettävyyden säilyttäminen ja parantaminen. Käytettävissä oleva tila ja vaikeasti ymmärrettävien lauseiden pitäminen riveittäin siten, että lukeminen on sujuvaa ja teksti helposti ymmärrettävää, ei ollut ihan helppo yhdistelmä! Aina jostain kohtaa lause tai sana katkesi hankalasta paikasta ja jos yritti välttää tavutuksia, rivit jäivät vajaaksi ja tila loppui toisesta päästä.
InDesignin tekstin muotoilu tuli kyllä tämän harjoituksen seurauksena tutuksi.
Innostajan aakkoset ihan tosielämän käytössä
Koska innostajan aakkoset liittyivät tosielämän projektiin, päädyimme Anitan kanssa hyödyntämään niitä myös osana Työyhteisöinnostamisen Instagram-sivun sisällöntuotantoa. Tuntuikin mielekkäältä tehdä tehtävää tosielämää varten; kun on olemassa selvä kohderyhmä, on helppo pohtia tiettyjä visuaalisia valintoja.
Itseasiassa starttasimme Työyhteisöinnostamisen Instagramin sisällöntuotannon näiden aakkosten avulla. Tili oli odotellut jo hetken aikaa kirjaprojektin käynnistymistä ja sen mukanaan tuomaa sisältöä. Aakkoset olivat luonnollinen tapa ajaa tili sisään ja löytää sopivaa yleisöä. Mielestäni onnistuimme sisältöjen suhteen tosi hienosti.
Näin jälkikäteen tietenkin muuttaisin visuaalisuudessa vaikka mitä, mutta se lienee ammattitauti ja opettelen parhaillaan hyväksymään vajavaisuuteni. Siinäkin mielessä töiden esitteleminen julkisesti, keskeneräisenäkin, on ihan hiton hyvää harjoitusta!

Innostajan aakkosista on pyydetty myös oikeaa tuotetta, joka on tällä hetkellä mietinnän alla.