Ihan pian alkaa toinen syksy täyspäiväisenä opiskelijana. Opiskelen syksyn aikana toisen ja kolmannen vuoden kursseja. Keväällä olisi sitten tarkoitus suorittaa työharjoittelu ja viimeiset käymättömät kurssit.
Tehokkaan kevään jälkeen minulla on suoritettuna jo yli puolet opintopisteistä ja syksyllä saan siis kasaan lähestulkoon kaiken pakollisen poislukien harjoittelu ja muutamia kursseja sekä opinnäytetyö.
Ensimmäistä opiskeluvuotta vastaavat opinnothan minulla oli suoritettu jo polkuopintoina työn ohessa. Koska polkuopinnot tein valokuvauksen kursseista, täydentävät kurssit on siis jo suoritettu.
Minusta tulee visuaalisen viestinnän ammattilainen
Opiskeluni ei ole ollut edellä mainituista syistä kovin lineaarista. On ollut aika vaikea hahmottaa, mitä työelämässä tällä alalla haluaisin tai voisin tehdä, mihin suuntautua ja MITÄ graafisen suunnittelijan työ pitää ihan arjessa sisällään.
Haasteellista on ollut myös opiskella ylempien vuosikurssien kursseja, kun ne graafisen suunnittelun opintojen peruskurssit olivat vielä edessä. Toisaalta olen sanonut, että tälläinen ristipölyttäminen sopii minulle ihan hyvin ja opin tehokkaammin, kun havaitsen ongelman ja joudun siihen omasta motivaatiostani lähtöisin paneutumaan.
Kuten nyt vaikka siihen, että miten tuota InDesignia käytetään kun tehtävänä on taittaa kirja. Sama motivaatio on ajanut etsimään tietoa mm. visuaalisen kerronnan metodeista tai vuorovaikutustavoista arjessamme.

Ei riitä pelkkä lahjakkuus, pitää olla myös työkaluja
Kun pohdin tulevaa ja tulevaa syksyä, havahduin siihen että meillä ei ole ollut varsinaisesti minkäänlaista opetusta liittyen työmetodeihin tai suunnitteluprosessiin.
Luovan prosessin elementtejä on kyllä tarkasteltu, mutta siihen ei ole perehdytty, mitä suunnitteluprosessi ihan käytännössä on; miten suunnittelijana varmistun siitä, että pystyn suunnittelemaan asiakkaan toimeksiannon mukaisesti, miten ryhdyn työhön, minkälaisia vaiheita työssä on ja miten prosessi asiakkaan kanssa käytännössä kannattaa hoitaa.
Ilokseni huomasin, että tämän syksyn aikana (toisen vuoden kursseihin kuuluvissa kursseissa) tähän prosessiin paneudutaan ainakin kuvittamisen ja visuaalisen identiteetin suunnittelun kursseilla!
Kyllähän minä olen pystynyt ajattelemaan, minkälainen prosessi voisi olla ja mitä suunnittelutyöhön käsiksi käyminen minulta vaatii. Alitajuisestihan olen jo tällä tapaa työskennellyt esimerkiksi tehdessäni työssäni blogitekstejä. Mutta on silti aivan eri asia kuulla jonkun SANOITTAVAN, minkälainen tuo prosessi on (ja miksi) ja/tai nähdä käytännössä, miten työtä tehdään.

Työkaluja syksystä selviytymiseen
Odotan syksyä innolla ja varaudun työntäyteiseen syksyyn. Kevään 40 opintopisteen rutistus antoi siitä jo esimakua ja syksyllä olisi tarkoitus saada kasaan vähintään saman verran opintopisteitä. Saa nyt nähdä, kuinka käy, sillä opetus on hybridiopetusta ja osa kurssipäivistä/kursseista vaatii läsnäoloa koululla.
Olen kevään ja kesän jäljiltä aika uupunut. Kesälomaa ei varsinaisesti ollut, sillä hyppäsin toukokuussa viimeisen kurssin rinnalla takaisin töihin ja ensimmäisen kuukauden suoritin töitä YT-rumban pyöriessä taustalla (jokainen, joka on ollut mukana YT-neuvotteluissa tietää, miten kuluttavaa aikaa se on!) ja totutellessa hieman muuttuneeseen työnkuvaan. Ensimmäisen kuukauden olin lisäksi perehdytyksessä ja sen ollessa päivittäistä 8 h mittaista infopläjäystä, olin toukokuun jälkeen jo aivan kehäraakki!
Ennen opintojen alkua olen viettänyt puolentoista viikon kesäloman ja käyttänyt sen mm. kodin raivaamiseen ja selkeyttämiseen, mikä toivottavasti helpottaa tulevan syksyn arkea.
Tarkoitus olisi palauttaa arkeeni myös jooga ja meditaatio, sillä parempi kokonaisvaltainen hyvinvointi on avainasemassa jaksamisen kannalta. Joogan rinnalla tai ilman joogaa, mikäli kunto ei vielä kestä dynaamisempaa joogaharjoitusta, tärkeinä työkaluina on priorisointi ja ajanhallinta mm. kalenterin avulla.