CV:a ja vaikkapa LinkedIniä varten tarvitaan edustava kuva, mutta mitä muuta kuvassa tulisi huomioida?
Kannattaako CV:ssä käyttää omasta mielestä kaikista edustavin kuva, kenties se viiden vuoden takainen baari-iltana otettu kuva, jossa olet tällingissä ja hyvällä fiiliksellä? Tai vieläkin vanhempi kuva, jossa olet nuori ja kaunis? Vai kannattaako ihan suosiolla käydä otattamassa kuvat studiossa ammattikuvaajalla? Kerron oman näkemykseni tässä kirjoituksessa.
Pitääkö CV:ssä ylipäätään olla valokuva? Ei ehkä pidä, mutta se kannattaa, sillä kuvan kautta rekrytoija saa kontaktin sinuun ihmisenä ja erotut joukosta.

Sillä, miltä näyttää on merkitystä
Tiedämme kaikki, että ulkonäöllä on merkitystä. Myös CV:ssä. Viestimme olemuksellamme enemmän kuin tahdomme. Tärkeää ei ole kuitenkaan täyttää klassisen kauneuden standardeja tai näyttää virheettömältä, mitä se sitten tarkoittaakaan. Työnhaku ei ole kauneuskilpailu.
Tärkeintä on, että kuva välittää persoonallisuuttasi, kiinnittää huomion positiivisella tavalla ja herättää rekrytoijan huomio. Kuvan on oltava sellainen, että sinut tunnistaa siitä. Älä siis käytä CV:ssä vanhoja kuvia.
Poseerattu kuva ei välttämättä ole kaikista puhuttelevin. Puhutteleva ja edustava kuva on mielestäni sellainen, joka ennenkaikkea välittää läsnäoloasi.
Ja ei, älä laita sitä baarissa otettua kuvaa, mikäli se käy kuvasta ilmi. Työnhaun yhteydessä kuvalla on tarkoitus vaikuttaa mielikuvaan sinusta ammattilaisena ja työntekijänä. Mielikuva baarikärpäsestä ei välttämättä ole juuri se, mitä haluat kuvallasi välittää.
Kuvan laadulla on merkitystä CV:ssä
Kuvan laadulla on valtavan suuri merkitys, siksi ammattilaisen ottama kuva voi olla hyvä sijoitus.
Epätarkka, rakeinen, huonossa valossa otettu ja kenties se rento lomalla otettu kuva, jossa palmu kasvaa päästäsi, ei välttämättä ole paras valinta CV:een.
Kuvan ei tarvitse olla ammattilaisen ottama. Nykyajan kännyköillä saa jo todella laadukkaita kuvia. Monella on myös ihan hyvä digikamera, joten voit hyvin ottaa oman kuvasi tai pyytää kuvausta harrastavaa tuttavaa jeesaamaan sua.
Ammattilainen osaa kuitenkin ehkä katsoa paremmin kuvan kompositiota ja muita asioita, jotka merkitsevät ja viestivät.

Jos haluat käyttää omia kuviasi, kysäise tuttavilta mielipidettä missä näytät eniten itseltäsi. Kannattaa muutenkin antaa jonkun katsoa kuvaa uusilla silmillä, ettei kuvassa ole jotain hassua, jota et itse välttämättä huomaa.
Tärkeät pointit valokuvaan työnhaun yhteydessä
- Kuvan on oltava tuore
- Sinut täytyy tunnistaa kuvasta
- Hyvä kuva tuo esille persoonaa ja ammattiaitoa
- Kasvot näkyy kuvassa selkeästi
- Kuva on hyvälaatuinen
- Kuva on visuaalisesti mielenkiintoinen
- Kuvan tausta ei ole häiritsevä
Mitä kuvaajan kannattaa huomioida kuvatessaan työnhakua varten
Pohdin kollegani kanssa hyvän kuvan anatomiaa työnhaun yhteydessä ja sain kuvata häntä CV:a varten. Kollega on valmis uusiin haasteisiin asiakaspalvelun saralla ja halusimme välittää sitä fiilistä kuvien välityksellä. Sain luvan julkaista kuvat.
Huomasin kuvatessa, että on tärkeää varata riittävästi aikaa kuvaamiseen, varsinkin jos kuvattavana oleminen ei ole kuvattavana olevalle arkipäivää. Aika harvalle se taitaa sitä olla! On tärkeää luoda kunnioittava ja rento ilmapiiri ja saada yhteys kuvattavaan.
Ei riitä, että kuvaajana otan teknisesti ammattimaisia kuvia, vaan minun täytyy saada aikaiseksi kuvia, joihin asiakas on tyytyväinen. Jos on kyse kuvista CV:ssä, on tärkeää että asiakas kokee kuvan edustavan itseään.
Entäs sitten Photoshopilla kuvan muokkaaminen?
Luonollisesti muokkaan kuvat Photoshopissa. Säädän valotusta ja sävyjä, kenties muokkaan hieman värisävyjä. Jos sattuisi, että asiakkaalla on puhjennut juuri valtava finni poskipäähän, todennäköisesti sopisin asiakkaan kanssa sen poistamisesta. En välttämättä lähtisi kuitenkaan muokkaamaan kuvaa kovin suuresti tai poistamaan siitä ”kauneusvirheitä”.
Olen sitä mieltä, että jos kuva ei vastaa todellisuutta, on ihan liian suuri riski että henkilö menettää työhaastatteluun päästessään osan luottamuksesta jo heti kättelyssä!

Annen kuvista tykkään erityisesti tästä ylläolevasta, sillä se on luonnollinen ja siitä välittyy hänen läsnäolonsa sekä pilke silmäkulmassa. Kuvassa on mielestäni myös kaunis valo.
Osassa kuvista kontrasti valon ja varjon suhteen on suuri, mutta molemmat meistä pidimme niistä kuvista. Tiedän, että tällä hetkellä on ehkä trendikkäämpää ottaa ja käyttää hieman flättejä kuvia.
Olisin kuvatessa kaivannut ehkä apukäsiä ja heijastuskangasta, jotta varjokohtiin olisi saanut hieman nostoa valonheijastuksella.
Kiitos Anne, että sain kuvata sinua!