Luovalla alalla työtä tekevänä, oletpa sitten työntekijä tai yrittäjä, hyödyt sosiaalisen median aktiivisesta käytöstä. Puhun mieluumin tekijästä kuin duunarista tai yrittäjästä. Tavoitteen pitäisi aina olla kuitenkin sama. ”Somettamisen” ei tarvitse olla 24/7 somessa sisältöjen tuottamista, mutta, lupaan: aktiivisuudesta aivan varmasti palkitaan.
Olen puhunut jo vuosia siitä, että some on nykyajan markkinakoju. Se on se, mistä sinut voi bongata ja missä voit olla yhteydessä asiakkaisiin, kollegoihin, yhteistyökumppaneihin ja mahdollisiin työnantajiin. Se paikka, johon jää jälkesi.
Kerron tässä kirjoituksessa ajatuksiani siitä, miksi ja miten sosiaalinen media voi luovalla alalla toimivia viedä ammatillisesti eteenpäin.

Some <3 visuaalinen viestintä
Some on entistä enemmän visuaalinen, sehän on hyvin pitkälti visuaalista viestintää. Paitsi kuvilla, myös kirjaimilla, sanoilla ja jopa lauseiden rakenteilla on iso merkitys viestin hahmottamisessa, perille menossa ja tulkinnassa.
Moni isokin yritys on huomannut visuaalisuuden merkityksen ja palkannut visuaalisia viestijöitä ja verbaalisesti lahjakkaita ihmisiä valjastamaan somekanavat hyötykäyttöön.
Siinä missä isot yritykset voivat hyötyä somesta, myös pienellä luovan alan yrittäjällä tai yksittäisellä tekijällä on somen myötä koko maailma markkina-alueena.
Se, että verkossa tavoitat ihmisiä lähes rajoitta, on ihan valtava potentiaali! Erityisesti, jos olet läsnä aidosti, sinulla on visuaalista silmää ja toimit oman yrityksesi edustajana.
Luovan alan tekijöiden työ on yleensä helppo tuoda esille visuaalisesti ja mikäs sen parempi näyteikkuna töille olisikaan, kuin sosiaalisen median kanavat?
Some <3 luovan alan tekijä
Kun sanon, että some on luovan tekijän ystävä, tarkoitan sitä todella.
Somea voi käyttää oman osaamisen esilletuomisen lisäksi hyödyksi myös verkostoitumisessa, oppimisessa ja työllistymisessä. Somepresenssi itsessään on etenkin meidän visuaalisten viestijöiden, mutta myös muiden luovalla alalla työtä tekevän työnäyte.
Vaikka kannustankin aitouteen ja rentouteen, kannattaa muutama perusseikka ottaa huomioon, jotta somesta saa irti sen hyödyt. Palaan vielä myöhemmin tässä kirjoituksessa kritiikin muodossa somen liialliseen optimoimiseen ja taktikoimiseen.
Mutta ensiksi ne tärkeimmät pointit somen potentiaalissa huomioon otettavaksi niin luovan alan yrittäjille kuin muillekin tekijöille:
- Yhtenäinen ja johdonmukainen fiidi rakentaa brändiä
- Mitkä ovat sinun keinosi erottautua ja jättää jälkiä
- Oman osaamisesi laaja-alainen esille tuominen (miten voit olla avuksi?)
- Somesta muodostuu jatkuvasti rakentuva portfolio osaamisestasi
- Ketä haluat puhutella ja mitä saavuttaa somen avulla?
- Vuorovaikutuksen merkityksen oivaltaminen
- Aitous kannattaa pitää mielessä

Someaktiivisuus ei ole sama kuin säännöllisesti ajastetut postaukset
Some perustuu vuorovaikutteisuuteen. Somen mahdollisuudet ja voima piilee siinä, kun olet aidosti mukana vuorovaikutustilanteissa: tuot esille sitä, miten vastapuoli hyötyy palveluista/tuotteista/työstäsi, korjaat väärinkäsitykset ja paikkaat mahdolliset epäonnistumisesi.
Mikä tärkeintä: mahdollisuus piilee siinä, kun olet paikalla silloin kun kaivataan tekijää. Aktiivinen läsnäolo ja vuorovaikutus tarjoaa nimittäin mahdollisuuden social sellingiin.
Social selling on omalla aktiivisuudella verkossa vaikuttamista ja luottamuksen rakentamista potentiaalisiin asiakkaisiin.
Social selling on kenen tahansa tekijän oikea käsi työllisyystilanteen parantamisessa – myyntiä ei pidä ymmärtää pelkästään kappaletavaran myymisenä! Tarjoa siis rohkeasti näkemyksiäsi ja palveluitasi tilanteissa, joissa niistä on apua. Ilmainen neuvo voi poikia myöhemmin työtä.
Läsnä on oltava myös silloin, kun ensimmäinen seuraaja älähtää. Ja varsinkin silloin, kun ne ajastetut postauksesi tulevat julki. Ihmiset reagoivat postauksiin juuri silloin, eikä jätä kovin hyvää kuvaa, jos olet somessa läsnä vain näennäisesti. Niinkuin vaikka viikon kuluttua.
Kohdennettu markkinointi ja laskelmoitu sisältö on toki paikallaan. Omalla paikallaan. Mutta se ei korvaa läsnäoloa.
Some markkinointikanavana
Hihkaisin eräälle tuoreelle yrittäjälle Twitterissä, että hänen tuore bloginsa on ihan parasta markkinointia yritykselle ja tuotteille. Hän tuumasi siihen, että rehellisesti ei kyllä miettinyt markkinointia blogia perustaessaan, vaan halusi jäsentää ajatuksiaan.
No, tätä juuri yritän juuri sanoa: aitous on parasta markkinointia. Harvemmin viimeisen päälle optimoitu ja taktikoitu verkko- tai somemarkkinointi on sitä.
Tarkoitus ei ole dissata somekonsultteja ja -markinointia, hyvän sellaisen avulla (someuntuvikko) voi varmasti saada hyvän pohjan somen hyödyntämiseen. Tiedän, että siellä on joukossa myös rautaisia ammattilaisia. Tässä yhteydessä haluan mainita esimerkiksi Sarin Somelemon.fi -yrityksen takaa, joka tarjoaa apua somemarkkinoinnin buustaamiseen.
Kannattaa muistaa, että se mikä toimii jollakin, ei välttämättä toimi kaikilla – eikä varsinkaan enää samalla toimialalla kymmenennellä samaa kaavaa toistavalla.

Onko harmoninen somefiidi puhutteleva?
Somemarkkinoinnin asiantuntijat painottavat fiidin yhtenäisyyttä ja näyttävyyttä. Somekonsultit tarjoavat koulutuksia mitä erilaisempiin hilavitkuttimien hyödyntämiseen ja fiidin optimointiin.
Ja totta onkin, että esimerkiksi Instagramin on hyvä edustaa yrityksen tai tekijän tuotteita ja sitä maailmaa, missä niiden kanssa liikutaan, sekä fiilistä, joka halutaan välittää ja saada aikaan.
Kun somepostauksista välittyy fiilis ja vaikkapa yritykseen liitettävät tunnusvärit, se vahvistaa tunnettuutta ja jättää muistijälkiä. Fiidin on oltava myyvä, kiinnostava – hunajapurkki, joka vetää puoleensa.
Mutta se, että kaikki somepostaukset suunnitellaan etukäteen tietyn värikoodin mukaan, kuvitetaan studiossa otetuin ammattimaisin valokuvin ja kivoin sanahelinöin, on mielestäni yksinkertaisesti tosi tylsää: sama kuva tulee vastaan fiidissä seuraajien mielikuvissa kenties kymmenennettä kertaa, eikä siihen tee mieli reagoida.
Kauniskin kuva voidaan ohittaa, koska kauniiden ja filtteröityjen kuvien täyttämä fiidi on puuduttava.
Tietenkin sisustusblogin on tarjottava valkoista harmoniaa ja niitä iän ikuisia pioneja (minä rakastan pioneja!), jos yleisö juuri sitä kaipaa.
Mutta kaipaako juuri sinun yleisösi sitä? Mielestäni tämän äärelle on syytä pysähtyä. Kenelle sitä sisältöä tehdään?
Kenelle sisältöä tehdään?
Markkinoinnissa suurin virhe on tehdä sisältöä asiakas unohtaen. Voit optimoida, taktikoida, mitata ja hioa vaikka kuinka, mutta jos sisältösi ei puhuttele asiakasta, se ei tuo asiakkaita ja sitä kautta tuloja.
Visuaalisen alan viestinnän ja markkinoinnin parissa toimivien ei kannattaisi myöskään unohtaa, että oma silmämme on harjaantunut ja olemme tulleet ajan ja kuvapaljouden myötä allergiseksi huonommin viritetylle visuaalisuudelle. Meidät on koulutettu siihen! MUTTA!
Meidän asiakkaitamme todennäköisesti eivät ole toiset ammattilaiset vaan ns. loppukäyttäjä, jota todennäköisesti puhuttelee hieman vähemmän hiottu sisältö.
Kaltaiselleni visuaalisen viestinnän opiskelijalle Instagram ja muutkin somekanavat ovat äärimmäisen tärkeä ammatillisen pohjan rakennusväline ja siksi on hyvä miettiä, kenelle someviestintänsä suuntaa.
Haluan puhutella yleisöäni, tulevia asiakkaita tai työnantajaani, en toisia visuaalisen alan viestijöitä.
Rakenna somestasi juuri sinun ja ammattilaisuutesi näköinen. Pidä samalla mielessä, millainen on ihanneasiakkaasi.

Saako some olla rönsyilevä?
Olen visuaalisen viestinnän opiskelija ja someaspan, markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija. Miksi minun Instagramini ja muu someni on sillisalaattia ja ei sisällä visuaalista koodia?
Olen kiusallisen tietoinen, että postatessani epäloogisia, jäsentymättömiä ja epäonnistumisia esitteleviä, kehittymisasteeni vajavaisuuden ja taitojen puutteen paljastavia kuvia, rakennan kenties mielikuvaa minusta visuaalisena viestijänä työllistymistä ajatellen ihan väärään suuntaan.
Syy valitsemaani linjaan on siinä, että pidän tärkeämpänä tällä hetkellä somessani ulottuvuutta, joka kertoo unelmien täyttymisestä ja rohkeudesta astua uuteen maailmaan. Haluan näyttää esimerkkiä. Innostaa. Elämä ei ole niin vakavaa, some ei ole niin vakavaa. Dokumentoin oppimismatkaani ja toden totta, visuaalisena viestijänä olen vasta matkalla.
Jos ja kun perustan yrityksen, tulen tietenkin miettimään sille visuaalisen ilmeen. Jos teen somesisältöjä jollenkin projektille, suunnittelen sisällöt tavoitteen mukaisesti. Työssä toimin ammattimaisesti.
Aitous ja visuaalinen harmonia ei tosiaankaan ole ristiriidassa keskenään. Somen päivittämistä ei tule kuitenkaan varoa peläten sen harmonian rikkoutumista. Joskus vasta särö tekee meistä kiinnostavia.
Somen suunnittelu?
Olen sitä mieltä, että ihan oikeasti on hyvä tehdä somesuunnitelma ja noudattaa sitä pääsääntöisesti: muistaa brändin värit, Tone of Voice, missio ja asiakas. Tämä voi koskea myös yksityishenkilöä, blogia ja ketä tahansa tekijää.
Sinullakin on ”tone of voice” ja Brändi. Se on sitä, minkälaisen fiiliksen jätät kohtaamisissa, miten puhut itsestäsi, muista ihmisistä, asioista ja elämästä.
Kannattaa myös miettiä, mitä somella haluaa saavuttaa ja jos sinulla on sen suhteen joku selkeä tavoite, päivittää suunnitelma tähtäämään siihen.
Omaa juttua kannattaa rakentaa tietoisesti ja omia jälkiä jättää esille löydettäväksi.
On pelkästään hyvä, jos Instagram näyttää yhdellä vilkaisulla sen potentiaalin, joka sinussa mahdolliselle asiakkaalle tai työnantajalle on hyödyllisintä!
Mutta sen jälkeen kannattaa relata ja antautua vuorovaikutukselle. Jokainen postaus ei saa reaktioita, mutta jokainen aito kohtaaminen ja läsnäolevat sanat jättävät jäljen vastaanottajaan. Ja se on sosiaalista myyntiä parhaimmillaan. Yksikin kosketus voi johtaa myöhemmin johonkin suurempaan kuin koskaan etukäteen osasit arvatakaan.
Suurella seuraajamäärällä tai säännöllisesti päivittyvällä sometilillä et tee mitään, ellei oma yleisö ole kiinnostunut ja sitoutunut juuri sinun sisältöihisi.