Miten suojautua ankeuttajalta

165Kirjoitin aikaisemmin ankeuttajan anatomiasta.  Onko työyhteisössäsi tälläinen henkilö? Oletko miettinyt, miten hänen kanssa pärjäisi parhaiten?

Ainakaan häntä ei kannata provosoida, sillä se on hänen energialleen polttoainetta. Ehkä hänelle voi osoittaa hetkellisesti ymmärrystä: ”Ikävää, että sinusta tuntuu tuolta”. Voi nimittäin olla, että kykysi loistaa antaa hänelle kaikeasta huolimatta lohtua, turvaa ja kenties kipinän muutoksen kohtaamiseen.

Minusta ankeuttajalle ei kannata antaa lainkaan valtaa. Ankeuttajat ilmaantuvat paikalle aina, kun jotain suurta on tapahtumassa. Jos vedät puoleesi ankeuttajia, voit olla varma, että sulla on käsissäsi aivan helmi juttu! Anna liekkisi roihuta. Hae mielipide toisaalta, usko itseesi ja ideoihisi.

Potterissa ankeuttajia vastaan voi suojautua loitsuilla, mutta miten arkielämässä voi suojautua ankeuttajalta? Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa pitää mielessä:

  • Ole vahvempi kuin hänen paha olonsa.
  • Osoita myötätuntoa.
  • Älä anna hänelle valtaa tai työkaluja vahingon tekoon.
  • Suuntaa huomio asioihin jotka innostavat sinua ja osoittavat, mitä mahdollisuuksia ympärillä on.
  • Älä kiinnitä huomiota huomionhakuiseen ankeuttajaan.
  • Kiinnitä huomio asioihin, jotka vahvistavat sinua ja luovat uskoa tulevaan.
  • Astu tilanteen yläpuolelle.
  • Hakeudu toisenlaisen energian pariin.
  • Ajattele, että kun törmäät ankeuttajaan, olet aivan elämäntehtäväsi portailla.

Ankeuttaja myrkyttää työilmapiiriä. Hän kuitenkin tekee kaikista eniten hallaa itselleen. Hän ankeuttaa elämäänsä, koska ei salli itselleen mahdollisuutta edes nähdä kaikkia elämän tarjoilemia mahdollisuuksia. Hänen asenteensa tekee hänestä elämässä uhrin, sen sijaan, että hän kokisi olevansa elämässä subjekti.

Ankeuttajan uskomuksia ei kannata lähteä vahvistamaan, vaan kannattaa pikemminkin omalla esimerkillä osoittaa, että muutos on mahdollisuus ja rohkeus palkitaan. Jokainen on vastuussa työyhteisön ilmapiiristä. Vaikka ankeuttajaan ei pystyisikään suoraan vaikuttamaan, voi aina vaikuttaa siihen, ettei anna negatiiviselle energialle ja ankeuttamiselle yhtään tilaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s