Innostu ja säilytä innostus

086-001

Miten säilyttää innostus?

Monestihan käy niin, että innostuksen kautta pääsee tekemään asioita, joista tykkää ja joissa on hyvä, mutta ajan myötä ja käytännön kanssa puurtaminen hiljalleen sammuttaa ilon ja tukahduttaa innostuksen liekin.

Lahden Mainostorstaissa 2014 puhunut Pauli Aalto-Setälä kiteytti hyvin:

”Tee asioita, jotka voimaannuttavat sinua”

Niin yksinkertaista se on! Joskus toki joutuu tekemään kompromisseja ja asioita, joiden raamit piirretään ulkoa käsin. Joustamisen taito on ihan hyvä ominaisuus työelämässä. Mitä tiukemmat raamit, sitä vähemmän innostukselle jää tilaa kasvaa. Mutta tärkeintä on se, että se mitä tekee, on sellaista, minkä voi sydämestään tehdä.

Jos työelämä on raskasta ja kuluttavaa, voimaannuttavia asioita voi tehdä vapaa-ajalla. Tärkeää on voida toteuttaa taipumuksiaan, pitää yllä ihmissuhteita, harrastaa sopivassa määrin liikuntaa ja levätä riittävästi.

Voimaantuminen tarkoittaa sitä, että saa lisää energiaa ja kapasiteettia tekemiseensä. Jos työkseen kilpaurheilee, se voimaantuminen ei synny kilpailemisen kautta. Tarvitaan vastapainoa: hitautta, hiljaisuutta, rentoutta, vapautta. Jos työ on luovaa ja vapaata, vastapainoa ja voimaantumista saattaa löytyä vaikka Astanga-joogasta, joka on omalla tavallaan kurinalaista ja kasvuorientoitunutta.

Jos luovan työn tekijä vapaa-ajallaan velttoilee ja ”elää luovalla tavalla”, luovuuden lähde pitkän päälle kuihtuu. Kunnianhimoinen ja dynaaminen kilpaurheilija taasen vapaa-ajallaankin käyttäessään energiaa ja tahdonvoimaa, kuluttaa loppuun polttoaineensa ihan varmuudella!

Enkä ollenkaan nyt tarkoita sitä, etteikö luovakin työ voisi olla kurinalaista ja tulostavoitteisiin sidottua. Pointti on kuitenkin se, että elämässä pitäisi löytää asioita, joita tekemällä voimaantuu ja olla kuluttamatta kaikkea pääomaansa loppuun. Innostus saa voimaa vastapainosta ja niiden leikkauskohdista.

Innostus ei ole niinkään tunnetila, vaan taito, jota voi myös harjoittaa ja jossa voi harjaantua. Se kumpuaa motivaatiosta ja motivaatio syntyy tahtotilasta. Innostuksen tilaan pääsee, kun tietoisesti etsii sitä uusien näkökulmien kautta. Innostusta pitää ruokkia.

Ajattelepa vaikka lipunmyyjää. Voiko olla tylsempää ja yksitoikkoisempaa duunia kuin lipunmyynti jossain luukulla? Siltä se monesti näyttääkin; myyjä istuu tiskin takana naama ”norsun vituilla” tai vähintäänkin tylsistyneen ja virallisen näköisenä.

Tuossa työssä tuskin pääsee juuri revittelemään tai työ-olosuhteisiinsa suuresti vaikuttamaan. Mutta siihen, miten päivä sujuu ja miltä työnteko tuntuu, voi kuin voikin vaikuttaa.

Lipunmyyjä voi päättää tehdä duunistaan ihan maailman parhaan duunin. Esimerkiksi alkaa tavoitella asiakaan yllättämistä hymyllä ja iloisella toivotuksella. Olen ihan varma, että silmänisku ja iloinen hymy lipunostajille tuottaa takaisin hyvää mieltä, iloa, hymyä ja kohtaamisesta syntynyttä energiaa, joka tekee työstä enemmän mielekästä. Innostavaa.

Innostuminen voi poikia lisää asiakkaita, lisää voimavaroja, mielekkyyttä elämään — ehkä jopa palkankorotuksen tai uuden työn. You never know!

Kokeile innostua ja vaali innostusta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s