Henkilötason neobrändäämistä ja kukkotappelua

005-005Minusta on hassua, että ihmiset arvostavat koulutusta ja titteliä ihan yli kaiken. Jos joku on lääkäri tai yliopiston professori, hän on automaattisesti ”hieno ja viisas ihminen”. Parempi. Pätevämpi ihminen.

Ei voi olla myöskään vakavasti otettava asiantuntija, jos takataskussa ei ole pitkää referenssilistaa hienoista kansainvälisistä kouluista, yhteistyökumppaneista, muista koulutuksista, projekteista ja vastuista.

Aina ei tunnu olevan mitään merkitystä sillä, mitä ihminen käytännösssä tietää, mitä hallitsee ja mistä asioista ihminen on oivaltanut jotain, ellei ole saanut juuri oikeita leimoja passiin. Aivan kuin asiantuntijaksi ei nimenomaan kasvaisi kokemuksen kautta. Feikkiläääkäri saattaa joskus olla pätevämpi tietotaidoiltaan kuin oikeasti lääkärin paperin saanut ihminen. Sen virallisen paperin kantaja on voinut saada paperinsa enemmän rahalla kuin ymmärryksellä.

Esim. olen huomannut että itseoppinut  jonkin sortin ”coach” saattaa sosiaalisessa mediassa saada väheksyntää ja arvostelua, mutta rahalla ostettujen ulkolaisten diibadaabaa koulutusten läpikäynyt henkilö voi mennä arvosteluseulan läpi kevyesti. Toisaalta näitä tarjolla olevia diibadaabaa -koulutuksiakin väheksytään, ellei sitten satu olevan takataskussa entisestä elämästä laittaa ansioluetteloon taustaksi vaikkapa MBA-  tai KTM -tutkintoa. Toki tälläisen koulutuksen saanut henkilö on myös orientoitunut pärjäämään ja hyvät verkostot edesauttavat omalta osaltaan tehokkaan ”neobrändäämisen”. Mutta takaako se vielä sitä, että ihminen oikeasti olisi pätevä coachaamaan muita, ehkä vähän toisenlaisessa elämäntilanteessa ja -asemassa olevia ihmisiä?

Koulutus tai titteli ei välttämättä takaa sitä että olet ammattilainen ja pätevä. Mutta ennenkaikkea se ei tee ihmisestä parempaa ihmistä. Olen nähnyt elämäni aikana monta ihan urpoa akateemista ihmistä, jopa tohtoritason tolloja. Sydämen sivistys ja sosiaalinen älykkyys ei aina kulje käsi kädessä kirjaviisauden tai kapealle sektorille suuntautuvan älykkyyden kanssa. Mikä tahansa oppiarvo tai status ilman sydämen sivistystä on mielestäni turha! Kukaan meistä kun ei suorita ammattiaan ilman, että työ olisi muiden ihmisten tai yhteiskunnan palvelemista tavalla tai toisella.

Arvostan toki koulutusta ja ihailen lahjakkuutta. Alan kuin alan huippuammattilaiset ja huippuyksilöt saavat minulta varauksetta ihailua ja arvostusta. Ihailen myös ammattilaista, joka suhtautuu työhönsä nöyryydellä ja suurella intohimolla. Ammattilaista, joka on kasvamassa huippuammattilaiseksi. Joka jatkuvasti haluaa kehittyä ja kehittää itseään suunnitelmallisesti. En kumartele titteleitä tai sokeudu oppiarvoista. Ihailen sitä, jos joku oikeasti on ammattilainen. Ammattilaiseksi kasvetaan. Se on prosessi ja pitkä tie, jossa on erilaisia vaiheita. Se, että kouluttautuu putkiasentajaksi ja on ammatissaan pätevä on ihan yhtä huikeaa kuin se, että joku tekee tohtoriväitöksen kvanttifysiikasta.

Kinastelu siitä, kuka saa kutsua itseään ammattilaiseksi on hassua. Jos joku osaa tehdä itsestään alalla kiinnostavan, tuo esille uusia ja raikkaita ajatuksia, saa aikaiseksi ajatusten vaihtoa alaan liittyen ja herättää alaa kohtaan kiinnostusta, niin väittäisin, että se juuri on osa sitä ammattitaitoa — riippuu toki hieman myös alasta. Ei siihen tarvita taakse mitään referenssejä, oppiarvoja, sidoslistoja tai julkaisuja. Toki on olemassa myös joukko ihmisiä, jotka ovat kunnostautuneet ainoastaan suun pieksennässä ja joilla on näkemyksiä ja mielipiteitä alasta kuin alasta ilman, että he olisivat minkään alan ammattilaisia.

Luonnollisesti eri aloilla jo jalansijaa saaneet sekä rahaa ja aikaa koulutukseensa käyttäneet myös vartioivat reviiriä mustasukkaisesti. Samanhenkisten kanssa on helppo rakentaa mustasukkainen kupla, jonka ulkopuolelle jäävät saadaan näyttämään ulkopuolisilta, wannabe-rock-staroilta ja epäammattimaisilta yrittäjiltä. Lopulta siinä piirileikissä uhkaa kuitenkin se tosiasia, että ilman uutta virtaa piirileikki lopulta väsyy, eikä tuota enää mitään iloa. Kenellekään.

(Inspiraation tähän kirjoitukseen sain seurattuani riittävän pitkään useissa sosiaalisen median kanavissa käytyjä keskusteluja ja arvostelua liittyen mitä erilaisempien alojen osaajiin ja osaamiseen)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s