Suoritin opintoihin liittyvän harjoittelun työnantajallani sisäisenä työnkiertona. Päivätyössäni ja opintojen ohella olen toiminut Telialla viestinnän asiantuntijana ja olen mm. kehittänyt ja tuottanut yritysasiakkaille suunnattua someasiakaspalvelua. Harjoittelun ajaksi siirryin markkinoinnin online-yksikköön.
Etu tutulla brändillä harjoittelemisessa oli siinä, että sain laittaa kaiken energian ja paukut graafikon työn ytimen harjoittelemiseen, eikä sitä mennyt brändin, toimialan tai yrityksen visuaalisen ohjeistuksen sisäistämiseen.
Hyppäsinkin todella nopeasti sisään tiimiin ja tehtävään. Koin olevani oikeasti osa tiimiä ja tekeväni lähes tasaveroisesti töitä muun tiimin rinnalla. Omia vastuualueita minulla ei tokikaan ollut ja osa töistä ohjautui suoraan esimerkiksi kamppisvastaaville. Tehtävät työt sain itse valita kanbanilta ja se mahdollisti myös haastavampien töiden tekemisen.
Sain hyvää palautetta nopeasta oppimisesta ja rohkeudesta hypätä kaikkiin työtehtäviin mutisematta ja itseohjautuvasti. Myös sidosryhmiltä sain todella hyvää palautetta asenteesta, luotettavuudesta, jämäkkyydestä ja vuorovaikutustaidoistani. Erityisesti kommunikointini työn etenemisestä, jos dedis uhkasi tulla vastaan liian nopeasti, keräsi kiitosta.
Oli rohkaisevaa ja mukava kuulla myös, että minulla on visuaalista silmää. Sehän on visuaalisen viestinnän ytimessä ja siitä saa turhan harvoin palautetta.

Harjoittelun aikana sain tehdä tuotannollisen graafikon tehtäviä melko laajalla kirjolla. Vaikka tiimi toimiikin digigraafikkoina, työpöydälle tuli säännöllisesti myös painotuotteiden suunnittelua.
Tuotannollisen graafikon tehtävässä uuden luomisen rooli on melko vähäistä, mutta luovaa ongelmanratkaisua ei siitäkään kokemukseni mukaan puutu. Telian brändiohjeistus on selkeä ja hyvin kattava ja omaa suunnittelua käytetään valmiiden raamien sisällä. Tuotannollisen graafikon työ voisi toki tuntua liukuhihnalta, jos se olisi vain yhdenlaisten kuvien tuottamista, mutta ainakin tässä positiossa työtehtävissä oli riittävästi vaihtelua ja erilaisia työpyyntöjä.

Minkälaisia töitä tein harjoitteluni aikana?
Työpöydälläni harjoittelun aikana oli mm. niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaidenkin tuoteviestintään liittyvien kirjeiden, saatteiden ja palvelukuvausten tuottamista ja muokkaamista. Osa näistä töistä oli mukavaa ja luovaa taittotyötä, osa dokkareiden yleistä viilaamista ja sanamuotojen muokkaamista sekä PDF:ksi tekemistä.
Tein myös kuluttaja-asiakkaille suunnattua sähköpostimarkkinoinnin kuvamateriaalia ja kuvia mainoksiin tai kumppaneiden tarjouslehtiin. Yritysasiakkaille suunnattuja myyntiesitteitä ja -esityksiä sain tehdä muutamia. Näissä töissä sai harjoittaa typografian ja kuvakompositioiden luomiseen liittyviä taitoja.
Yksi iso osa töistä oli Telia TV käyttöliittymien kuvien tekeminen, joissa tehtävänä on valmiin Key Art -kuvan sovittaminen käyttöliittymien mobiili-, tablet- ja desktopkokoihin. Se ei ollut todellakaan aina niin yksinkertaista, kuin voisi kuvitella ja näiden kuvien muokkaamisessa opin todella paljon myös työkalujen hyötykäytöstä.
Sain tehdä myös Telia.fi -sivustolle erilaisia bannereita ja rakentaa sen kuvamaailmaa oman ammanttitaitoni pohjalta.
Mieleenpainuvimmat työt olivat ehkä messuosastoille suunnittelemani taustaseinät, sillä suurtulosteiden valmistaminen oli minulle aivan uutta. Toinen näistä töistä tuli lisäksi nopealla aikataululla vähän ”tiskin alta”, jolloin jouduin kommunikoimaan myös tiimin toiminnasta ja tilauskanavien merkityksestä tilaajalle. En ollut siihen ihan varautunut, koska olin ollut vasta muutaman kuukauden tiimissä, enkä ollut täydellisen perillä taustoista ja sovituista toimintatavoista sidosryhmien kanssa. Onnistuin tässä kuitenkin hyvin esimieheltäni saadun palautteen perusteella ja tilaajakin oli tyytyväinen sekä kommunikointiini että nopeaan toimitukseeni.
Tämä kokemus kirkasti minulle graafisen suunnittelijan rooliin kuuluvan vuorovaikutustaitojen ja asiakaspalveluasenteen merkityksen erinomaisella tavalla. Vuorovaikutustaitoja tarvittin kaikessa sidosryhmäviestinnässä ja minun onkin vaikea kuvitella, että työssä onnistuisi kovin egosentrisellä taiteilija-asenteella.

Kokemukseni digigraafikon työstä
Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli erittäin mahtava kokemus ja totesin, että tuotannollisen graafikon työ on mitä parhain paikka oppia niin markkinointia kuin graafikon työtä osana sitä.
Työ sopi minulle erittäin hyvin, sillä omaan loistavan asiakaspalveluasenteen ja valmiiksi annetut speksit eivät mielestäni rajaa luovuuttani, vaan vapauttavat sen tehokäyttöön. Olen järjestelmällinen, nopea oppimaan ja tehokas tekemään. Generalistina sopeudun hyvin erilaisiin työtehtäviin ja haluankin ymmärtää kokonaisuutta, joten imin kaiken mahdollisen uuden opin myös markkinoinnista harkan aikana.
Olisin kyllä todella mielelläni myös jatkanut tässä tehtävässä pidempään, sillä viihdyin erinomaisesti ja koin olevani vihdoin luontaisten taipumusteni ja sopivien haasteiden äärellä. Siis aivan flown ytimessä.
Harjoittelusta jäi kipinä visuaalisen viestinnän työtehtävän löytämiseen.