Saimme tehtäväksi suunnitella A girl’s ride in Iceland -kirjan taiton ja kannen uusiksi. Tehtävähän oli sikäli jännä, että että en ollut juurikaan käyttänyt InDesignia ja sitä tähän hommaan juuri tarvittiin.
Kurssi kuuluu toisen vuoden opintoihin ja polkuopinnot käyneenä suoritan sekaisin ensimmäisen vuoden loppuja ja toisen vuoden kursseja. Tajusin jossain vaiheessa käyneeni valokuvaajan polkuopinnot ja päätyneeni kuitenkin opiskelemaan graafisen suunnittelun tutkintoa. Minulta siis puuttui graafisen suunnittelun perusopinnot, joita olen nyt ensimmäisenä täyspäiväisenä opintovuotenani suorittanut näiden toisen vuoden opintojen rinnalla. Valokuvauksen opinnot tulevat täydentäviin opintoihin, jotka minulla melkein jo ovatkin täynnä.

InDesignin opetusta on ollut niin ikään myöhemmin keväällä alkaneella ensimmäisen vuoden kursseihin kuuluvalla Julkaiseminen-kurssilla, joten sukelsin InDesignin suhteen siis suoraan syvään päähän ja opettelin sekä taittoa että työkalua melkeinpä käsikopelolla. Näin jälkikäteen voin sanoa, että oli tuskaista mutta erittäin tehokasta.
Kirjan visuaalisen sisällön suunnittelu oli mieleistä. Olen aina unelmoinut kirjan kansien suunnittelusta. Kansi oli tässä tehtävässä hieman sivuosassa, sillä tärkeintä oli opetella kirjan taittoon ja typografiaan liittyviä taitoja.
Emme ole vielä esitelleet työtä kurssilla, mutta poikkeuksellisesti kirjoitan prosessista jo nyt täällä.
Kansi
Kirja kertoo aikanaan hyvin poikkeuksellisesti yksin ratsailla matkustaneen naimisissa olevan naisen matkasta Islantiin. Poikkeuksellista oli myös hänen tapansa ratsastaa ”miesten satulalla”.
Halusin tehdä kannesta naisellisen, mutta kuvata samalla myös visuaalisesti sitä, miten poikkeuksellisista ratkaisuista hänen kohdallaan on ollut kysymys. Koska kirja oli myös matkakirja, halusin tuoda kanteen kartan.
Ensimmäisessä kannen versiossa kirjailijattaren kuva oli mosaiikkina ja hänen takana oli pinkki ”sädekehä”, mutta en saanut ratkaisua näyttämään lopputuloksessa riittävän skarpilta, joten luovuin ideasta. Pidin kuitenkin kiinni värimaailmasta vieden sitä enemmän sinertävään suuntaan. Kannessa taustalla on siis Islannin kartta ja tekstityypiksi halusin valita tällä hetkellä suositun scriptin. Valitsemani tekstityyppi on hieman haastava kirjavaa taustaa vasten, koska siinä on käytetty niin ohuita hiusviivoja ja paksuja viivoja rinnakkain. Mielestäni sain kuitenkin tekstin erottumaan ihan hyvin. Oikeasti painetussa kirjassa otsikko olisi kiiltävällä lakalla ja kohokirjaimin, jolloin se erottuisi vielä paremmin ja näyttäisi modernilta.

Sisällysluettelo
Halusin tuoda kirjan sisällysluetteloon modernimpaa ilmettä ja pitää kirjan värimaailman minimalistisena.
Alkuperäisen kirjan sisällysluettelo oli aika tukahduttavaa luettavaa ja olisin halunnut ns. väliotsikoita, joita ei kuitenkaan itse kirjassa ole näkyvillä, poistaa kokonaan. Emme kuitenkaan saaneet kajota alkuperäiseen käsikirjoitukseen, joten päädyin jaottelemaan sisällysluetteloa typografisin keinoin.
Toin osan kirjan alkuperäisistä kuvituksista banneriin kuvittamaan muuten niin tylsiä sivuja. Muutin kuvat bittikarttakuvaksi ja ääriviivat valkoiseksi. Onnistuin mielestäni aika hyvin sisällysluettelon kanssa, koska se on helposti silmäiltävissä ja mielenkiintoisen näköinen.

Kirjan sisäosien visuaalisuus
Kannen otsikon tekstityyppi tuli käyttöön myös kirjan nimiösivulle ja otsikkotason tekeksteihin kautta koko kirjan.
Käytin samaa tummaa roosaa otsikossa ja alkuperäisen kirjan kuvituksissa. Sama väri esiintyy myös sisäkannessa ja sisällysluetteolon yläbannerissa.


Kirjan taittaminen
Tehtävä vei ihan kohtuuttomasti aikaa, mikä johtuu siis alkuvaiheen osaamistasosta ja taidon puutteista. Tekeminen oli kuitenkin hyvin mielekästä ja opin paljon.
Opettajien palaute auttoi pulmatilanteissa eteenpäin ja oma visuaalinen silmäkin siinä samalla kehittyi.
Tykkään tämän kaltaisesta työstä ja toivottavasti pääsen jatkossakin taittamaan kirjoja.